Muistutus: Meillä ei ole lisätyösopimusta, eikä tuottavan toiminnan mallia (NOSTETTU!)

27.8.2020


Julkaisimme tämän uutisen 16.6. ja mikään sen suhteen ei ole kesällä muuttunut. Syksyn aikana asiaan saadaan toivottavasti ratkaisuja. Uutiseen tehdyt päivitykset ovat kursiivilla.

Olemme saaneet joitain yhteydenottoja siitä, miten toimia kun työnantaja tarjoaa yksipuolisella lupauksella tehtäväksi ylitöitä eri korvauksella. Kyseessä on entisen lisätyösopimuksen ja tuottavan toiminnan mallin mukaiset lisätyöt. Näitä on suunniteltu niin toimepideyksiköihin kuin poliklinikoille. Yksiköistä on kuulunut myös painostusta järjestäytymättömien ja toisten ammattiryhmien suusta.

Tehy PPSHP ei suosittele näiden tekemistä tässä sopimuksettomassa tilassa. Koska paikallinen sopimus ei ole voimassa, ei sen tuomaa turvaakaan tällä hetkellä ole. Mikäli painostus esimiesten tai työyhteisön muiden jäsenten suusta tuntuu epäasialliselta, muistakaa PPSHP:n hyvän kohtelun malli. Olkaa myös reippaasti yhteydessä luottamusmiehiin mikäli jokin askarruttaa.

Pyydämme olemaan kärsivällisiä tämän asian suhteen. Tällä hetkellä meillä ei ole tarkempaa aikataulua asian etenemisestä, mutta Tervia käsittelee asiaa. Ovi ei ole kiinni, ainakaan vielä. 

Vaikka tällä hetkellä voi tuntua oudolta kieltäytyä tekemästä pari tuntia ylitöitä paremmalla korvauksella, niin muistetaan että tässä on kyse tulevaisuudesta. Muistakaa myös, että nykyinen korvaus lisätyösopimuksessa ei aina voita edes sisäisen keikan korvausta vuorolisineen tai ylityönä tehtävää ekstravuoroa ylityökorvauksineen ja hälytysrahoineen. 

Tehy PPSHP on ilmoittanut työnantajalle neuvotteluissa, että OYS-ERVA-osuuskunnan ja sen tytäryhtiöiden (esim. Tervia Osaajat) työehtosopimukset on saatava kuntoon ennen kuin voidaan jatkaa lisätyösopimusta. Tässä sopimusneuvottelussa on kyse kaikkien meidän tulevaisuudesta, sillä jatkossa kunnat ja kuntayhtymät voivat halpuuttaa työvoiman siirtämällä ne huonomman työehtosopimuksen (AVAINTES) piiriin yhtiöittämällä toimintaansa. Yhtiöille on saatava siis samankaltainen SOTE-TES kuin nyt kuntapuolelle on tulossa ensi vuonna.

//Tehy PPSHP