PPSHP:n hengityssuojainkäytännöstä

18.11.2014


TEHYN POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN AMMATTIOSASTO 707 RY:N KANTA PPSHP:N TOIMINTAAN INFLUENSSAROKOTUSTEN SUHTEEN

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri tarjoaa kaikille työntekijöilleen kausi-influessarokotuksen työterveyshuollon palveluna. Rokotuspisteitä on useita ja rokotuksen ottaminen on vaivatonta. Rokotuksien tarkoitus on myös lisätä työ- ja potilasturvallisuutta. Myös Tehy ry suosittelee terveydenhuollon ammattilaisille rokotuksen ottamista niin itsensä kuin läheistensä ja potilaiden suojaksi.

PPSHP julkaisi 16.10. esimiehille tarkoitetun ohjeen influenssarokotuksista. Ohjeen mukaan potilaiden hoitoon osallistuessa henkilökunnan on pidettävä hengityssuojaimia, mikäli henkilökunnalla ei ole rokotetta kausi-influenssaa vastaan tai jos henkilökunta kieltäytyy antamasta työnantajalle tietoa siitä onko häntä rokotettu vai ei.

Tehyn kanta on, että tällainen ihmisten merkitseminen sen suhteen, onko heitä rokotettu vai ei, rikkoo henkilötietolakia. Henkilökohtaiset terveystiedot ja tehdyt hoitotoimenpiteet (kuten rokotukset) ovat laissa määritelty arkaluontoiseksi tiedoksi, jonka käsittely ei kuulu esimiehille, työkavereille tai potilaille. Olemme ehdottaneet ratkaisuksi hengityssuojaimen käyttöä kaikille potilaan hoitoon osallistuville influenssaepidemiakauden ajaksi, mutta työnantaja ei halunnut muuttaa antamaansa ohjetta.

Lisäksi paheksumme sitä, että työnantaja päätti tiedottaa sairaanhoitopiirin sisäisesti hengityssuojainpakosta, sekä tiedottaa myös sanomalehti Kalevan kautta samasta asiasta, ennen kuin asiaa oli käsitelty henkilöstön kanssa sairaanhoitopiirin yhteistoimintaelimessä yhteistoimintalain mukaisesti. Tiedottamisessa oli otettu myös tarkoituksenmukaisesti hoitohenkilökuntaa moittiva sävy. Lisäksi sairaanhoitopiirin eri yksiköissä on ehditty jo kerätä pienempiä, laittomia rekistereitä ihmisten rokotustiedoista, täydennettynä jopa syillä miksi rokotusta ei ole otettu.

Ammattiosastolla on suuri huoli siitä, että sairaanhoitopiirin toimet, eli yhteistoimintamenettelyn ohittaminen ja henkilötietolain kanssa ristiriitainen toiminta, ovat saattaneet johtaa siihen, että entistä pienempi määrä henkilökunnasta rokotuttaa itsensä. Rokotukset ovat tärkeä asia ja pitäisi viestiä positiivisen kautta eikä ihmisiä syyllistäen.

Tehyn PPSHP:n ammattiosasto suosittelee kaikille PPSHP:n työntekijöille hengityssuojaimen käyttöä epidemia-aikana, riippumatta siitä onko häntä rokotettu vai ei!

 

                                                                                       Tehy PPSHP ao 707 ry

 

Lisätietoja antavat tarvittaessa:
Tatu Tiala, Tehy PPSHP ao 707 puheenjohtaja p. 040 0145 707, ao707@tehy.net
Juha Honkakoski, Tehy PPSHP pääluottamusmies p. 040 126 3574, juha.honkakoski@ppshp.fi

 

Aiheesta muualla:
Tehy ry: http://www.tehy.fi/tehy/ajankohtaista/?x22250=28739004
Kaleva: ” Harva hoitaja ottaa influenssarokotteen, potilaan lähellä maskipakko” http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/harva-hoitaja-ottaa-influenssarokotteen-potilaan-lahella-maskipakko/680226/

Liitteet