Influessarokotteista vielä

9.1.2015


PPSHP:n infektioidentorjuntayksikön mukaan influenssakausi on alkanut. Aiemmin on ohjeistettu, että influenssakautena kahta metriä potilasta lähempänä oleva henkilökunta käyttää hengitystiesuojainta jos henkilökuntaan kuuluvalla ei ole influenssarokotusta, tai jos ei halua kertoa onko rokotusta.

Eilen on lisäksi annettu toinen ohje, joka koskee hengitystieoireisten potilaiden hoitoa. Siinä todetaan mm. että "Pisaratartunnan estämiseksi kaikkia hengitystieinfektio-oireisia potilaita hoidettaessa käytetään kirurgista suu-nenäsuojusta tai visiirimaskia, vaikka työntekijä on ottanut kausi-influenssarokotteen."

Ammattiosasto muistuttaa, että runsas käsihuuhteen oikeaoppinen käyttö ja muut varotoimet, kuten oikeaoppinen hengityssuojainten käyttö, lisäävät sekä potilas- että työturvallisuutta. Aiempi suosituksemme siitä, että kaikki käyttäisivät hengityssuojaimia epidemia-aikana on edelleen voimassa.

Tietosuojavaltuutettu on lausunnossaan todennut, että maskien käyttäminen sen mukaan, onko rokotettu vai ei, ei sinänsä ole lain vastainen. On kunkin henkilön asia kertooko rokotusstatuksensa muille. Sen sijaan erilaiset listat rokotusstatuksesta ovat arkaluontaista tietoa eikä niitä saa olla yksiköissä näkyvillä.

Mikäli työnantaja käskee käyttämään hengitystiesuojaimia työtehtävissä, määräystä on noudatettava.

 

 

//Tatu