Vuosilomalain heikennykset EIVÄT koske KVTES:iä

20.3.2016


Eduskunta hyväksyi 9.3. merkittäviä heikennyksiä vuosilomalakiin. Ne eivät koske Kunnallista virka- ja työehtosopimusta.

Eduskunnan hyväksymässä uudessa vuosilomalaissa ns. sairausloman karenssi palaa. Alunperin muutos siihen, että vuosilomalla sairastuminen ei saa kuluttaa vuosilomaa oli EU-direktiivin ansiota. Nyt vuosilomalaissa palataan vanhaan, eli lomalla sairastamiseen tulee laissa omavastuu.

Lakimuutos myös heikentää merkittävästi perhevapailla olevien lomankertymisoikeutta ja siten vähentää tasa-arvoa, ja syrjii pienten lasten vanhempia.

Nämä muutokset on kuitenkin sovittu monissa työehtosopimuksissa paremmin. Meillä käytössä olevassa KVTES:ssä sairausloma edelleen siirtää lomat, kuten jo viime vuonna. Lisäksi perhevapailla lomat kertyvät entiseen malliin eivätkä siis heikennysten mukaisesti.

Kyseessä ei siis ole pakottava lainsäädäntö, vaan jatkossakin asiasta voidaan sopia työehtosopimuksella paremmin. KVTES on tältä erää voimassa 31.1.2017 eikä tarvi olla mikään guru arvatakseen, että näitä lakiin tulleita heikennyksiä voidaan olla ehdottamassa myös tes-pohjaiseksi, työnantajan toimesta, ensi neuvottelukierroksella.

//T

 

Kuntatyönantajat KT uutinen 17.3.: http://www.kuntatyonantajat.fi/fi/ajankohtaista/uutiset/2016/Sivut/vuosilomalain-muutokset-soveltaminen-kuntasektorilla.aspx

Tehy-lehden uutinen 18.3. (koskee siis vaik työehtosopimuksen ulkopuolisia!): http://www.tehylehti.fi/fi/lehti/uutiset/oikeus-lomaan-heikkenee