Vastauksia: Kertaerä ja järjestelyvaraerä, missä ne ovat?

10.1.2019Tammikuun palkanmaksuista yms. koostetusti, koska näistä on nyt tullut paljon kyselyjä ja epätietoisuutta. Jälkiviisaana toteamme, että näistä olisi pitänyt etukäteen varoitella ja tiedottaa paremmin.

1) Kertaerä tulee maksuun niille, joilla kriteerit täyttyvät, tammikuun palkanmaksun yhteydessä. Eli vakituiset saavat sen 15. päivä ja sijaiset kuun lopussa. Verkkopalkkapalvelussa on jo tilinauha luettavissa ja se on sinne ihan selkeesti merkitty (ks. kuva).

Summa on 9,2% marraskuun varsinaisesta palkasta, eli palkkasi ennen vuorolisiä ja ylitöitä, eli tehtäväkohtainen palkka, henkilökohtaiset llisät ja kokemuslisät.

Jos sitä ei näy, tarkista oletko oikeutettu:

"Työntekijälle/viranhaltijalle, jonka palvelussuhde kuntaan/kuntayhtymään on alkanut viimeistään maanantaina 3.9.2018 ja jatkunut keskeytymättä vähintään sunnuntaihin 18.11.2018 saakka maksetaan tammikuun 2019 palkanmaksun yhteydessä erillinen kertaerä.

Kertaerää ei makseta, jos työntekijällä/viranhaltijalla ei ole ko. ajanjaksona yhtään palkallista päivää. Osa-aikaisen työntekijän/viranhaltijan kohdalla käytetään osa-aikaprosenttina 18.11.2018 voimassa olevaa osa-aikaprosenttia."

Ja sen jälkeen tiedustele asiaa.

2) Järjestelyvaraerä on 1,2%. Ellei toisin sovita, se maksetaan tammikuun alusta ja tulee maksuun viimeistään huhtikuussa. Sen kustannusvaikutus pitää olla tuo 1,2% työnantajan palkkapotista, mutta se ei (automaattisesti) tarkoita sitä että kaikki saavat 1,2 prosentin palkankorotuksen. Jve on tarkoitettu paikallisten palkkaepäkohtien ratkaisuun.

Joku voi siis saada 100 euroa, joku 15 euroa ja joku ei saa mitään. Tämä, miten se jaetaan, ratkaistaan paikallisneuvotteluissa. Niissä istuu työnantaja (jota edustaa henkilöstöjohtaja) ja sopijajärjestöjen neuvottelijat (meiltä puheenjohtajisto ja pääluottamusmies). Meillä on monta muutakin palkka-asiaa nyt työn alla, ja näistä pyritään saamaan kokonaisratkaisu, niin kuin aina.

Ymmärrettävästi kaikkia ei voi aina miellyttää ja kaikki haluaisivat lisää palkkaa. Olisi kuitenkin vaaleanpunaisen hattaran maalailua jos me lupaisimme kaikille lisää liksaa, kun sitä nyt ei ole tulossa. Jollakin on vahva tunne, että hänen palkkansa on palkkaepäkohta, mutta kokonaiskuvassa jollain toisella onkin suurempi epäkohta. Oikeudenmukaisuutta haetaan, toivottavasti siihen päästäänkin.

3) Otamme palautteen (sen alatyylisenkin mitä on tullut) vastaan ja parannamme jatkossa tiedotusta etukäteispainotteisemmaksi. Oulaskankaan yt-neuvottelut, isot paikallisneuvottelut HOI030-palkkajärjestelmästä, lisätyösopimuksesta, hk-lisien tarkastelusta ynnä muuta, työllistivät ja työllistivät meitä niin paljon, että tämä asia valitettavasti unohtui.

//Tehy PPSHP