PPSHP ky yhteistoimintaneuvottelut käyntiin 13.5

14.5.2020


Kunnallisen yhteistoimintalain mukaiset neuvottelut PPSHP ky:ssä alkoivat 13.5. Neuvotteluiden piirissä on koko sairaanhoitopiirin henkilöstö. Tällä hetkellä ei neuvotella henkilöstön vähentämisestä, irtisanomisesta tai lomauttamisesta, vaan lähinnä siitä, miten voidaan vastata tuleviin haasteisiin.

Meillä on käytännössä kaksi päähaastetta:

1) Kuinka vastataan tähän "uuteen normaaliin", eli koronaepidemian hoitamiseen vaadittavaan hybridimalliin. Kuinka voidaan nostaa tarvittaessa valmiutta, mutta palata normaaliimpaan työhön. Näin mahdollistetaan se, että voidaan hoitaa akuutteja tilanteita, mutta myös kiireetöntä erikoissairaanhoitoa.

2) Poikkeusolot tuovat taloudellisia haasteita. Kuten johtaja Luoma on sanonut, maksaa tällainen valmiuden pitäminen miljoonia ja tällä on suora vaikutus shp:n taseeseen. Kuntalaki määrää, että taseen vajaukset tulee täyttää neljän vuoden kuluessa. Lähdemme viime vuodesta hyvään tilanteeseen, mutta tällä menolla kyyti tulee olemaan kylmää.

Me tehyläisten edustajat ymmärrämme nämä haasteet ja haluamme aidosti neuvotella ja löytää näihin ratkaisuja. Puhutaan uudesta normaalista - tulee ymmärtää, että oikeasti maailma ympärillämme on muuttunut. Haluamme lähteä kaikessa siitä, että ensisijaisesti kysytään henkilöstöstä vapaaehtoisia, käytetään porkkanoita ja sovitaan asioita.

EMME hyväksy emmekä ymmärrä määräämisajattelua, jossa niputetaan kaikki samaan, ajattelematta, että hoitajatkin ovat yksilöitä, joilla on erillaisia ajatuksia ja tarpeita. Hyvällä johtamisella saadaan näistäkin "palasista" hieno palapeli, se vaan vaatii hieman ajattelua ja inhimillisyyttä sekä viisautta.

Yhteistoimintaneuvotteluita käydään nyt tiiviillä aikataululla ja tavoite olla ainakin osin valmiita kuukauden päästä, kun shp:n hallitus kokoontuu. Voi kuitenkin olla, että kokonaisuuden hallinta vaatii neuvotteluiden jatkamista vielä syksylläkin. AIka näyttää. Emme halua puolivalmista, vaan priimaa, jos sitä voi edes kuvitella saavan näissä asioissa...

Olemme sopineet, että päävastuu tiedottamisesta on nyt työnantajalla, eli lukekaa intranettia. ME tarvittaessa tiedotamme enemmän ja luonnollisesti luottamusmiehet vastailevat teidän kysymyksiin.

Tehy PPSHP:n edustajat neuvotteluprosessissa ovat plm Juha Honkakoski, vplm Anneli Näppä ja lm Jukka Kanto

-Juha Honkakoski, plm Tehy PPSHP p. 040 126 3574