Kysy pääluottamusmieheltä!

« aihelistaan

Influenssarokotukset


 • nimimerkki

  pirre

  27.10.2012 klo 19:43
  Voiko työnantaja pakottaa ottamaan influenssarokotteen?

 • nimimerkki

  Juha Honkakoski

  9.11.2012 klo 08:53
  Hei.

  Nykylainsäädännössä ei mielestäni ole määräystä, jonka perusteella ketään voidaan pakottaa ottamaan influenssarokotetta. Tätä ei ollut myöskään aikoinaan H1N1 pandemian yhteydessä, vaikka suosio rokotuksiin olikin aikamoinen. Tiedän, että valtiovalta on välillä pohtinut tällaistakin ajatusa ja jos asia tulee lainsäädäntöön, on tilanne tietenkin eri.

  Tällä hetkellä työnantajalla ei myöskään ole oikeutta saada tietää, ilman asianomaisen suostumusta, että onko hän rokotettu vai ei. Mitään julkisia listoja ei myöskään ole oikeutta kerätä. Toisaalta tiedämme, että jossain hoitotyön alueella, kuten immunosupressiopotilaiden hoidossa olisi suotavaa, että riski henkilökunnan toimimisesta tartuttajana halutaan minimoida. Tällöin voi tulla tilanteita, että jos työnantajalla (joka siis vastaaa viime kädessä kaikesta) ei ole tietoa, että onko työntekijä rokotettu vai ei, niin työnantaja siirtää ko. työntekijän sellaisiin töihin, missä tätä potilaaseen tartuttamisriskiä ei ole tai se on pienempi tai harmittomampi. Mielestäni tällaisissa tilanteissa on työnatajan toiminta perusteltua sekä laillista.

 • nimimerkki

  Marjo

  14.6.2016 klo 15:20
  Päijät-Hämeen keskussairaalassa ainakin on hoitajille jaeltu rintapovarin kynäkoteloon teipattavaksi tarroja, joissa on vuosiluku. Tarrasta kaikki sitten voivat nähdä, onko ko. henkilö ottanut influenssarokotteen sinä vuonna. Eriarvoistavaa ja sosiaali- ja terveysalan henkilöstön intimiteettisuojaa loukkaavaa?

 • nimimerkki

  Tatu Tiala

  16.6.2016 klo 19:59
  Hei

  Riippuu mikä on tarrojen funktio, eli onko sen tarkoitus antaa mahdollisuus kertoa ylpeästi olevansa rokotettu, vai onko se jonkin sortin painostuskeino.

  Tarroja ei ole kenenkään pakko liimata mihinkään ellei halua, eli tässäpä ei mitään ongelmaa liene. Älkää nyt hyvät ihmiset ressatko joidenkin kiiltokuvien takia.

  -Tatu, pj Tehy PPSHP

 • nimimerkki

  riikka

  19.11.2017 klo 21:26
  Voiko työnantaja antaa potkut rokottamattomalle työntekijälle, tai jos työntekijä kieltäytyy esimiehen kuullen ottamasta rokotetta? Mikä on rokottamattomien nenäsuu-suojan sekä tehostetun käsihygienian asema, voiko niillä suojautumalla työskennellä influenssakauden (marraskuu-huhtikuu) normaaleissa työtehtävissä ja pitääkö esimiehen tähän myöntyä?

 • nimimerkki

  Juha Honkakoski

  20.11.2017 klo 10:20
  Hei.
  Lähtötilanne on se, että tartuntalain uudistus, joka astuu voimaan 1.3.2018, määrää sen, että tiettyjen potilasryhmien hoitamiseen osallistuvalla henkilöstöllä tulee olla laissa määritelty rokotussuoja. Tämän lisäksi paikalisesti, työnantaja määrittelee, että mitkä fyysiset toimintaympäristöt ovat sellaisia, joissa pitää henkilöstöllä olla myös rokotussuoja. Esim, PPSHP ky:ssä tämä määrittely on vielä kesken.

  Jos näillä alueilla tai lassa määriteltyjä potilasryhmien hoitoon osallistuvalla ei ole laissa määriteltyä rokotussuojaa, ei hän voi sitä tehtävä hoitaa.

  Työsopimuslaki lähtee siitä, että jos hlö ei voi hoitaa sitä tehtävää, johon hänet on palkattu, voi työnantajalle tulla irtisanomisperuste. Tällöin työnantajan tulee aloittaa yksilöperusteinen työsuhteenpäättämismenettely. Siinä ennen irtisanomispäätöstä työnantajan tulee kuulla työntekijää ja selvittää se, että onko irtisanominen vältettävissä. Käytännössä työnantajan tulee selvittää, että onko heillä sellaista työtä / tehtävää, johon ko. henkilö voidaan sijoittaa.

  Työnantajalle ei tule automaattisesti tietoa rokotussuojasta siten, että esimies kuulee, vaan vastuu on työterveyshuollossa, josta pitää tulla tieto työnantajalle, että onko hlö kykenevä tekemään ko. tehtävää vai ei.

  Loppukädessä siis vastaus on, että työnantaja voi antaa potkut rokottamattomalle työntekijälle, mutta automaattisesti ne eivät anna, vaan asia tulee selvittää yksilötilanteena.

  t Juha Honkakoski, plm TEHY PPSHP
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Influenssarokotukset