Kysy pääluottamusmieheltä!

« aihelistaan

alistetut, poljetut työntkijät


 • nimimerkki

  sairaanhoitaja

  21.3.2015 klo 16:29
  Hei Juha!

  Menen suoraan asiaan, joka osastollamme hämmentää. Voiko aoh, esimiehuuteensa vedoten muuttaa työntekijän jo alkaneen ja suunnitellun listan? Voiko hän panna sijaisen tekemään kesken listan 75% vaikka hän on määräyskirjalla 100% työntekijä. Saako hän vaihtaa jo suunnitellun pääsiäistyön vapaaksi ja ottaa tilalle ja varata sisäiset sijaiset.... Heitä on muutenkin vähän pyhinä. Tässä nyt vain osa heikoilla olevien ja alistettujen työntekijöiden kiehumispistettä. Sinulta saa suoraa ja faktaa tietoa. Välitän sen sitten eteenpäin. Kiitos etukäteen ja aurinkoista kevättä.

 • nimimerkki

  Juha Honkakoski

  23.3.2015 klo 10:45
  Moro.

  Kuulostaapa tuo teidän tilanne hyvin oudolta ja jännittyneeltä. Heti alkuun suosittelen teitä juttelemaan teidän aluelm:n kanssa kasvotusta, niin apu ja tuki olisi optimaallista. Alueluottamusmiehenne tiedot saatte täältä sivuilta.

  Mutta asiaan... KVTES:n määräysten mukaan työnantajan tulee vahvistaa työvuoroluettelo vkoa ennen luettelon alkamista. Tämän jälkeen siihen voi hyvin rajatusti tehdä muutoksia. Käytännössä kolmella tavalla.

  1. Työantaja = esimies ja työntekijä sopivat muutoksesta.

  2. Virheellisesti tehdyn työvuoroluettelon korjaus. Virheellä tarkoitetaan esim. sitä, että on jäänyt ajamatta jokin vuosiloma tai työ-/virkavapaa järjestelmään tms.

  3. Perustellusta syytä. Eli vimeisenä keinona turvata toimintaa, voi työnantaja muuttaa vahvistettua työvuoroluetteloa. Sitä ei voi tehdä siltä osin, kun työvuoro on jo alkanut (vrt. case Appel, eli työnantaja ei voi määrätä jatkamaan päivää). Mutta ennen ko muutosajan kohtaa voi muuttaa. Jos esim huomiselta puuttuu työntekijöitä, voi siltä osin työnantaja muuttaa listaa, jos muulla keinolla ei saada turvattua toimintaa.

  Se ei ole muutoksen peruste, että huvittaa vaan muuttaa, tai että tunnin olisivat menossa yli tai alle. Ja mitään muita muutoksia ei saa tehdä, kuin vain ne tarpeelliset, joihin on olemassa oikea peruste.

  Meidän talossa (PPSHP ky) on tätä muutosta varten olemassa kirjallinen dokumentti, jonka eismies täyttää ja antaa työntekijälle. Jos tt on epäilyksiä tilanteesta, voi asiaa kysellä vielä lm:ltä, joka voi tukea ja auttaa asiassa.

  Mutta kysymykseenne, voiko muutella. Niin ei voi mielivaltaisesti, mutta perusteesta kyllä.

  Sitten tuo 75% - 100%. On työnantajan asian, paljonko he teettevät työtä työntekijällä, mutta jos työsopimus on 100%, niin silloin työnantajan on maksettava sen mukaisesti palkka. KVTES:n määräyksissä työaika on esim. 100% jaksotyössä ENINTÄÄN 114h45min/ 3 vkoa.

  Tuon pääsiäistyön kohdalta on sama vastaus, kuin muutenkin vahvistetun työvuoroluettelon muuttamisen kohdalta. Jos on peruste olemassa, niin voi toimia, mutta kuvaamasi tilanne kuulostaa hyvin oudolta. Eli asiaa pitäisi selvittää syvemmälti.

  t. Juha Honkakoski, pääluottamusmies TEHY PPSHP
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
alistetut, poljetut työntkijät