Kysy pääluottamusmieheltä!

« aihelistaan

ylityövapaa


 • nimimerkki

  työläinen

  2.1.2017 klo 16:41
  Hei, voiko listan suunnitelussa ylityövapaalla korvata viikkolevon? eli suunnitella 5pv töitä+ylityövp+4pvtöitä? Ylityövapaa ei ole työntekijästä lähtöisin..

 • nimimerkki

  Anneli Näppä, TEHY PPSHP varapääluottamusmies

  11.1.2017 klo 10:06
  Hei,
  KVTES:ssa todetaan,että viikottainen vapaa-aika voidaan järjestää keskimäärin 35 tunniksi 14 vuorokauden ajanjakson aikana. Vapaa-ajan tulee olla kuitenkin vähintään 24 tuntia viikossa.
  Tarvittaessa työvuoroluetteloon merkittyä viikottaista vapaa-aikaa voidaan muuttaa. Mikäli työntekijä ei ole ollut työssä koko viikkoa mm. vuosiloman, sairausloman tai muun virka- ja työvapaan vuoksi siten, että poissaolo on kestänyt yhtäjakoisesti vähintää 35 tuntia, katsotaan viikottainen vapaa-aika annetuksi.

  Työvuorosuunnitelmaan ei voi suunnitella ylityötä. Tästä johtuen periaatteessa suunnittelussa ei voi olla ylityövapaita. Periaatteessa viikkolepoa ei eritellä. Viikolle tulisi jäädä työvuorojen väliin yhtenäinen 35 tunnin vapaa. Mikäli 1. viikolle jää alle 35 t. vapaa, tulee se tasata seuraavalle viikolle vähintään 40 t. vapaalla.

  Oletan, että kysyjän tapauksessa on esimerkiksi listalle 17/16 muodostunut ylityötä, joita vyörytetään suunnitelmaan 2/17 listalle. Eli on muodostunut ylityötä aiemmalle listalle, joka on puhtaaksi kirjoitettu ( yksi täysi lista jää siis väliin ). Ilmeisesti kysyjä ei ole työaikapankissa? Suosittelen liittymään työaikapankkiin. Eli alkuperäisen kysymykseesi vastaus: kyllä voi.


 • nimimerkki

  Juha Honkakoski

  16.1.2017 klo 14:10
  Hei.

  Hieman tarkennan tuota kollegan vastausta.

  Anneli on määritellyt viikkolevon ja sen antoperiaatteen. Ylityövapaata taas on se, että jollakin jaksolla on muodostunut ylityötä ja työnantaja maksaa ko. ylityökorvauksen vapaana ja sen antaminen on työnantajan yksipuolisen päätöksen varassa, jos henkilö ei siis ole esim, työaikapankissa. Ylityökorvauksen maksamisen aikana tai rahana, päättää siis työnantaja.

  Ymmärtäisin kysyjän tarkoittaneen sitä, että jos tämän kaltainen vapaa suunnitellaan johonkin niin, että siinä ei ole muuta vapaata tms, niin korvaako tuo viikkolevon annetuksi vai syökö tuo tilanne viikkolepoa, jolloin työnantajan tulisi korvata toteutumaton viikkolepo? Jos näin on kysyjä tarkoittanut, niin vastaukseni olisi, että voi noin suunnitella eikä ylityövapaa syö viikkolepoa, vaan viikkolepo määritelmän mukaisesti ylityövapaakin on vapaata ja viikkolepo tulee toteutuneeksi.

  Juha Honkakoski, plm TEHY PPSHP
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
ylityövapaa