Kysy pääluottamusmieheltä!

« aihelistaan

Lyhennetty työaika


 • nimimerkki

  VL

  17.2.2018 klo 14:00
  Hei!
  Minulla olisi kysymys lyhennettyyn työaikaan liittyen; jos toivon itse lyhennettyä työaikaa sekä henkilökohtaisista syistä sekä jotta saan enemmän aikaa täydennyskoulutus opintojen suorittamiselle (opintojen laajuus niin pieni että opintovapaa ei tule kyseeseen) niin millaiset perusteet painavat lyhennetyn työajan myöntämisessä tai millaisin perustein lyhennetty työaika voidaa evätä?

  Jos teen lyhennettyä työaikaa esim. 4 pvää viikossa niin pitääkö palkkaus neuvotella täysin uusiksi vai voiko sen laskea olevan n. 80 % viiden päivän viikon palkasta? Jos palaan 4 päiväiseltä viikolta 5 päiväiselle niin tuleeko palkkani olemaan sama kuin jäädessäni lyhennetylle työajalle vai pitääkö se taas uudelleen neuvotella?

 • nimimerkki

  Juha Honkakoski

  26.2.2018 klo 09:16
  Hei.
  En ihan saa kiinni, minkälainen opinto olisi kyseessä, ettei tilanteessa tulkittaisi opintovapaa lainsäädäntöä. Asia kannattaa tarkastaa, sillä laissa on hyvän vapaasta tulkittu opintoja, lain 5.§ https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1979/19790273 . Jos tilannetta tarkastellaan ko. lainsäädännön kautta, mahdollistaa opintovapaa asetuksen 4.§ https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1979/19790864 työskentelyn osa-aikaisena, opintojen vuoksi.

  Jos taas opintovapaalainsäädäntöä ei tulkittaisi, niin silloin tilannetta tarkastellaan harkintavaraisena osa-aikaisuutena. Tällöin on täysin työnantajan harkinnassa se, että myönnetäänkö osa-aikaisuutta vai ei.

  Riippumatta, kummalla tavalla tekee osa-aikaisuutta, niin palkka lasketaan suoraan siten, että varsinainen palkka kerrotaan osa-aikaprosentilla, eli esim. jos varsinainen palkka on 2500e ja tekee 80% työaikaa, niin tällöin palkka osa-aikaisuusajalta on 2500e x80% = 2000e/kk. Työaika / säännöllinen työaika tippuu samalla prosentilla ja tällöin on hyvä erikseen sopia, miten tuon säännöllisen työajan käytännössä tekee. Se ei ole automaatioa, että työaika olisi neljä päivää vkossa, koska viime kädessä työnantajan direktioon kuuluu vastata työvuorosuunnitelmasta.

  Kun osa-aikaisuus loppuu, palaa palkka 100% normaalisti eikä se vaadi erikseen sopimista, ellei tehtävät syystä tai toisesta muutu.

  t Juha Honkakoski, plm TEHY PPSHP

 • nimimerkki

  Epätietoinen

  23.6.2021 klo 16:24
  Hei. Haluaisin tehdä 25 prosenttista työaikaa jotta voisin hoitaa iäkästä vanhempani (93v). Onko yksityisen työnantajan suostuttava toivomukseeni?
  Jos teen tuota työaikaa esim joka viikko n. 3 tunnin työpäivä 3 kpl niin kertyykö siinä vuosilomapäiviä?
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Lyhennetty työaika