Kysy pääluottamusmieheltä!

« aihelistaan

Ensimmäisten työviikkojen tunnit


 • nimimerkki

  Hoitaja

  7.3.2018 klo 17:49
  Kysyisin tuntien kertymisestä keskellä viikkoa aloitetussa työsuhteessa. Aloitin säännöllisen päivätyön tiistaina ( työ ma-pe 38,5 viikko). Sovin työnantajan kanssa, että voin tehdä ensimmäisen lauantain korvatakaeni maanantai päivän tunnit.
  Yllätykseskseni määräyslirja kirjattiin alkamaan tuosta tiistaista, mutta lauantai oli suunniteltu työlistaani eli listaa oli suunniteltu 77,5 h.Tein kahden viikon tunnit eli 77,5 h + ylitöitä 5 h yhdeksässä työpäivässä. Nyt työnantaja on sitä mieltä, että vain tuo 5 h lasketaan ylitöiksi, mutta lauantaita ei. Minun mielestäni lauantain tunnit ovat tunteja, jotka työnantajan tulisi korvata jollain tavalla.

 • nimimerkki

  Juha Honkakoski, plm

  8.3.2018 klo 10:51
  Ylläpitäjä on muokannut tätä viestiä.
  Hei.

  Tulkitsen kysymyksestäsi, että olet KVTES:n piirissä sekä jaksotyössä? Lisäksi olenet aloittanut työn, joka on kestänyt pitempään, kuin mainitsemasi yhdeksän päivää? Eli vähintään 11 päivää tai pitempään? Vastaan tähän kysymykseen näillä olettamilla. Jos nämä olettamat eivät pidä paikkaansa, niin sinun kannattaa toimittaa ko. työvuorojaksosta toteuma luottamusmiehelle, joka voi tarkistaa paikansapitävyyden.

  KVTES:n 1.luku, 6.§, 1. mom. sanoo: "Työsuhde ja siihen perustuvat oikeudet alkavat siitä päivästä, jona työntekijä tosiasiallisesti ryhtyy työhön"

  Tästä johtuen tuota maanantaita ei ole huomioitu työsuhteeseesi.

  KVTES:n 3.luku, 9.§, 2.mom taas sanoo: "Mikäli palvelussuhde ei kestä koko työaikajaksoa, säännöllinen työaika on kalenteripäivää kohden keskimäärin 7 tuntia 45 minuuttia, kuitenkin enintään 38 tuntia 45 minuuttia kalenteriviikkoa kohden"

  Tästä johtuen ensimmäisellä viikolla sinun tuli tehdä 38h 45 min työtä, vaikka olet aloittanut työn vasta tiistaina. ja toisella viikolla samat 38h 45 min, jos siis työsuhteesi ko viikolla on kestänyt vähintään viisi kalenteripäivää. Yhteensä siis 77h 30 min, joka on samalla jakson ylityöraja sinulla. Tästä päättelen myös, että työsuhteesi on alkanut jakson toisen viikon tiistaina, tai se on päättynyt jakson toisella viikolla?

  Jaksotyössä ei siis ole päiväkohtaista tai viikkokohtaista ylityörajaa, vaan ylityöraja on siis aina jaksokohtainen, riippuen siis siitä, montako kalenteripäivää on työsuhteesta voimassa ko. jaksolla. Sinällään sillä, että monenako päivänä tekee työtä, ei ole merkitystä. Jaksotyössä lähtökohttaisesti taas voi olla työvuoron mitta 4-10 tuntia, joka selittänee sen, että olet tehty kaikkinensa 82 h 30 min työtä yhdeksän päivän aikana.

  Eli näillä olettamuksilla tuo vaikuttaisi olevan oikein, mutta varmuus saadaan, vasta kun tarkennat, mistä mihin asti työsuhteesi oli olemassa ja toimitat ko. jakson toteuman luottamusmiehellesi.

  Sillä on myös merkitystä, että kauanko tosiasiallisesti on työsuhteesi kestänyt, eli jos se on kestänyt alle 13 päivää, maksetaan sinulle tuntipalkka tuolta ajalta, mutta jos se on taas kesänyt yli sen, maksetaan kk palkka, ja vajaalta kalenterikuukaudelta päiväpalkka ja tuossa olet voinut ns. hävitä, kun työsuhteesi on alkanut kesken kalenteriviikon.

  Ja tosiaan, lauantailta maksetaan KVTES:n mukaan lauantailisä klo 6-18 väliseltä ajalta, 20% tuntipalkasta ja 18-24 väliseltä ajalta sunnuntaikorvaus, 100% tuntipalkasta.

  t Juha Honkakoski, plm TEHY PPSHP
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Ensimmäisten työviikkojen tunnit