Kysy pääluottamusmieheltä!

« aihelistaan

Lyhennetty työaika


 • nimimerkki

  Hei

  26.12.2019 klo 19:34
  Minulla on pienet lapset joista pienin vielä alle 2v. Harkitsen töihin paluuta hoitovapaalta ja haluaisin tehdä osittaista työaikaa, mieluiten 50% työaikaa. Voiko työnantaja määrätä tekemäni työaikaprosentin? Olen kysynyt tätä 50% työaikaa jo aiemmin mutta silloin suullinen vastaus oli kieltävä. Joudunko siis tekemään enemmän kuin lasten hoidon järjestämisen kannalta olisi järkevää vai onko minulla oikeus vaatia tuota 50% työaikaa. Voinko joutua töihin eri yksikköön tämän toiveeni vuoksi? Kiitos vastauksesta jo etukäteen!

 • Juha Honkakoski

  7.1.2020 klo 09:01
  Hei.

  Pahoitteluni, että vastaus on odottuttanut. Olen ollut lomalla vuodenvaihteen ja tänään palannut kustannuspaikalle.

  Eli osittainen hoitovapaa perustuu työsopimuslakiin ja se ei ole ns. subjektiivinen oikeus. Mutta pääsääntöisesti työntekijällä on oikeus siiihen, koska henkilön tulisi olla työnantajalla täysin korvaamaton ja työnantajalla tulisi aiheutua tuntuvaa haittaa, jos tt jää osittaiselle hoitovapaalle. 14 vuoden pääluottamusmiesurani aikana en vielä sellaista yli-ihmistä ole tavannut... :)

  Mutta jos työntekijällä on oikeus jäädä osittaisiella hoitovapaalla, eli hän ei ole yli-ihminen, niin hoitovapaalla tehtävät tuntimäärät ja niiden sijoittuminen perustuvat pääsääntöisesti työnantajan ja työntekijän väliseen sopimiseen. Jos ko. oikeus edelleen on ja ta ja tt eivät pääse sopuun, muutetaan osittaisella hoitovapaalla työaikaa siten, että se on kuusi tuntia / päivä tai jos työaika on järjestetty ns. keskimääräiseksi (esim. epäsäännöllinen jaksotyö) vähennetään työaika keskimääräin 30 tuntiin / vko, eli kolmen vkon jaksoissa 90 tuntia työtä. Tällöin nykyisen #kiky:n aikana työaikaprosentti on kvtes:n piirissä 77,42%.

  t Juha Honkakoski, plm Tehy PPSHP

 • Juha Honkakoski

  7.1.2020 klo 09:04
  Hei vielä...

  Eli pelkästään se, että henkilö käyttää oikeutta osittaiseen hoitovapaaseen ei saa olla peruste työtehtävien / työpisteen muuttamiselle. Siinä voi tulla herkästä tasa-arvolain vastainen syrjintä kysymykseen. Peruste pitää olla jokin muu ja hyvin painava... Viime kädessä asiaa voidaan jopa tarkastella siinä, että onko työyksikkö työsopimuksella sovittu asia, jonka muuttamiseen yksipuolisesti työnantaja tarvitsee jopa irtisanomisperusteen ja osittainen hoitovapaa ei sitä kylla ole.

  Juha
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Lyhennetty työaika