Yhteiskuntasopimuksesta (makkarasiili)

4.3.2016 klo 09:45





Nyt kun seuraatte silmä kovana uutisointia yhteiskuntasopimuksen etenemisestä, niin kerrataan pari juttua:

Keskusjärjestötasolla (meillä STTK ry)
on saatu neuvottelutulos laajasta paketista, johon liittyy palkansaajien tilinauhassa näkyviä miinustuksia, kun työnantajamaksuja siirtyy työntekijälle, 24 tunnin työajan pidennys vuositasolla, paikallisen sopimisen lisääminen ja nollapalkkaratkaisu ensi vuodelle. Keskusjärjestöistä SAK päättää viimeisenä (ma 7.3.) hyväksyykö se neuvottelutuloksen.

Liittotasolla (meillä Tehy ry)
ei yksikään liitto ole vielä "hyväksynyt" tai "tukenut" yhteiskuntasopimusta, vaan asiaa käsitellään nyt liittojen hallinnoissa. Liitot päättävät täysin itsenäisesti, keskusjärjestön päätöksestä riippumatta, lähtevätkö he neuvottelemaan siitä, kuinka nuo keskusjärjestötasolla sovitut asiat toteutetaan kunkin liiton neuvottelemissa työehtosopimuksissa. Sopimukset ovat erilaisia ja esim. tuo työajanpidennys on mahdollista toteuttaa monella tapaa. Kun ja jos nuista neuvotteluissa tulee tulos, se pitää hyväksyttää liittojen päättäjillä. Meillä työehtosopimusten hyväksymisestä ja hylkäämisestä päättää Tehyn valtuusto. Se kutsuttaneen ylimääräiseen kokoukseen toukokuulle, mikäli neuvottelutulos saavutetaan.

Paikallistasolla (meillä Tehy PPSHP ry)
tulee mietittäväksi esimerkiksi se, kuinka mahdollisia työajanpidennyksiä ja muita heikennyksiä voidaan kompensoida paikallisesti. Lisäksi meille on erittäin merkityksellinen paikalliseen sopimiseen liittyvä lause, jonka mukaan paikallissopimusten kiistat voidaan viedä jatkossa työtuomioistuimeen. Nykytilanteessa jos olemme eri mieltä työnantajan kanssa jostain paikalliseen sopimukseen liittyvästä tulkinnasta, vaihtoehdot ovat käytännössä antaa asian olla tai irtisanoa koko sopimus.

Muistakaa siis, että mitään ei ole vielä sovittu neuvottelutuloksen linjoja tarkemmin. Tänään (4.3.) aika moni SAK:n liitto pohtii hallituksissaan sitä, lähteäkö mukaan vai ei. Eilen (to 3.3.) Elintarviketyöntekijöiden liitto SEL ry päätti, ettei lähde neuvottelemaan tesseihinsä noita yks-paketin ehtoja. Jos pari liittoa jää sopimuksen ulkopuolelle, se ei vielä tarkoita, että se kaatuu. SAK:n hallitus kokoontuu maanantaina 7.3. ja sen jälkeenkin tiedämme enämpi.

Seuraava etappi on oikeastaan toukokuun loppu, johon mennessä liitoilla on aikaa neuvotella työehtosopimuksiin nuo yks-paketin ehdot. Sopimuksen kattavuutta arvioidaan 1.6.

Vaikka yhteiskuntasopimus on aiheuttaa työehtojen heikennystä ja vähentää käteen jäävää rahaa työnantajamaksujen kautta, niin se on silti kahdesta pahasta pienempi. Valitako rutto vai kolera? Hallituksen pakkolakipaketti olisi esimerkiksi tehnyt sairastamisesta maksullista, leikannut lomarahoja vielä rajummin ja leikannut myös meidän pitkiä lomiamme. Se lakipaketti voitaneen edelleen kaivaa sieltä "hyllyltä" mikäli makkarasiiliin ei saada koko nakkipakettia.

Ja ei kannata unohtaa, että mikäli yks-sopu saadaan, on luvattu perua lapsilisien leikkauksia ja muita meidän jäsenistön rahapussissa näkyviä toimia, sekä antaa verohelpotuksia jolla kompensoidaan juuri tuo työnantajamaksujen siirto. Eli välttämättä vaikutus käteen jäävässä rahassa ei ole niin suuri, kuin pahimmat kohuotsikot antavat ymmärtää.

Eli odotellaan ihan rauhassa, ja toivotaan että rauhan ainekset säilyvätkin.

-Tatu Tiala, puheenjohtaja Tehy PPSHP
p. 040 0145 707
 


Lisäys klo 18:20:

http://www.tehy.fi/tehy/ajankohtaista/?x22250=32102886 

Tuossa Tehyn hallituksen kokouksen tänään annettu tiedoite. Eli vaakakupissa painoi pienempi paha ja neuvottelutie enemmän kuin se, että hallitus ottaisi pakkolakinsa hyllyiltä ja lähtisi jälleen niitä rustaamaan.

Tänään on seurailtu uutisointia SAK:n liittojen hallitusten linjauksista. AKT, PAM, Rakennusliitto ja SEL sanoivat siis suoraan, että eivät lähde neuvottelemaan tesseihinsä näitä yks-ehtoja. Edelleenkin tulee muistaa, että STTK, Akava ja 60% SAK:sta on tämän homman takana. Maanantainen SAK:n kokous ratkaisee paljon. 

YKS:stä voitaneen tuollakin kattavuudella lähteä neuvottelemaan ja toivoa että osa ulkopuolelle jättäytyneistä vielä hyppäisi kelkkaan. Toisaalta, osa voi jäädä neuvotteluvaiheessa pois, tai jos heidän ehtonsa hallitukselle eivät täyty. 

Voi olla, että tätä hierotaan vielä ihan sinne kesäkuulle asti, tai voi olla että tämä on ohi jo maanantaina. Jos yks menee reisille, niin hallitus ryhtynee lupauksiensa mukaisesti tekemään pakottavan lainsäädännön kautta omia korjauksiaan.

Meidän työehtosopimuksemme KVTES on voimassa 31.1.2017 asti. Suurin osa tessejä on sinne asti voimassa. Syksyllä neuvottelukierroksen aloittaisi paperiala, jonka soppari loppuu syyskuun lopulla. Sitä seuraa kemia ja metalli kuukauden välein.

-T