Neuvottelutuloksia lisätyösopimuksesta ja lomarahojen vaihdosta vapaaksi

12.6.2018Kuluvan kevään ja kesänkorvan aikana Tehy PPSHP on saavuttanut useita hienoja neuvottelutuloksia. Niistä merkityksellisemmät jäsenkunnallemme ovat lisätöistä tehty paikallissopimus sekä lomarahojen vapaaksi vaihtamisen mahdollistava paikallissopimus.

Lomarahan vaihto vapaaksi on mahdollista nyt myös meillä. Aiemmin Tehy ry valtuusto on linjannut että tästä ei voi tehdä paikallissopimuksia, mutta nyt tähän on lupa ja neuvottelimmekin sitten työnantajan kanssa pelisäännöt vaihdoksille. Tämän vuoden vaihdot on pitänyt ilmoittaa jo, mutta niistä toki tiedotettiin heti sopimuksen valmistuttua. 

Lomarahojen vaihtosopimuksessa (liitteenä) on tarkat määräykset siitä, paljonko voi vaihtaa, kuinka paljon yksi lomapäivä kuluttaa lomarahaa ja mihin mennessä vaihto pitää sopia. Muistettavaa on kuitenkin, että vaihto ei ole mikään oikeus ja tasavertainen kohtelu ei tässä tapauksessa tarkoita, että joka yksikössä on samankaltaiset mahdollisuudet tähän lisävapaaseen. Sopimuskin muistuttaa, että lomarahavapaat eivät saa vaarantaa potilasturvallisuutta. Saamiemme tietojen mukaan sopimusta on tänä vuonna käytetty "jonkin verran". 

---

Lisätyösopimus on tehnyt paluun. Työnantaja ja me yhdessä muiden järjestöjen pääsimme sopuun 30.5. ja sopimus on hyväksytty PPSHP hallituksessa 11.6. (liitteenä PPSHP hallituksen 11.6. esityslistan kohta, jonka hallitus hyväksyi esityksen mukaisesti). Kasaantuvat jonot ja hoitotakuun rikkoutumisen uhka erityisesti poliklinikoilla myötävaikutti siihen, että työnantaja lähestyi meitä tarjouksella tehdä asiasta sopimus loppuvuodeksi. Sopimusta voi käyttää myös äkillisissä tilanteissa, lähinnä ajatellen tilannetta jossa useita päivystystoimenpiteitä on jonossa, eikä niitä pysty normaalilla miehityksellä kohtuuajassa hoitamaan.

Korvaukset ovat jatkossa HOI030-hinnoittelussa (sairaanhoitajat, fysioterapeutit, röntgenhoitajat jne.) 49 euroa tunnilta ja HOI040-hinnoittelussa (lähihoitajat, lääkintävahtimestarit jne.) 39 euroa tunnilta. Aiemmista toimenpidekohtaisista korvauksista on luovuttu. Uutena-vanhana elementtinä on tunnin suuruinen korvaus, mikäli lisätyöt peruuntuvat 24 tunnin sisällä suunnitelmasta. 

Lisätyöt perustuvat tarkkoihin suunnitelmiin, jotka tulosalueen johto lähettää henkilöstöjohtajalle etukäteen. Samalla niistä tulee myös ilmoitus pääluottamusmiehille. Sopimus on voimassa vuoden loppuun määräaikaisena, ja loppuvuodesta on tarkastelun alla, kuinka vastaavat tilanteet tulisi jatkossa hoitaa. 

Pidämme tässä alati muuttuvussa sote-kentässä tätä sopimusta erittäin tärkeänä. Ei ole jäsentemme tai sairaanhoitopiirin edun mukaista, että toimenpiteitä ei pystyttäisi meillä itsenäisesti hoitamaan, vaan jouduttaisiin turvautumaan yksityisiin terveyspalveluiden tuottajiin. 

---

Kesällä neuvottelurintamalla on perinteisesti hiljaisempaa. Toivotamme kaikille jäsenillemme ja yhteistyötahoillemme oikein mukavaa kesää, olitte sitten lomalla tai töissä, kotona tai ulkomailla, satoi tai paistoi ja oli hyttysiä eli ei. 

//Tehy PPSHP

Lisätietoja tarvittaessa puheenjohtajalta tai pääluottamusmieheltä. Katso kesäajan sijaistukset täältä.